JOHARI-ablak

COACHING ESZKÖZÖK BEMUTATÁSA sorozatunk mai bemutatkozója az egyszerű, de nagyszerű:

JOHARI-ABLAK

Egészen 1955 óta elérhető ez az önismeret-fejlesztő modell, melyet Joseph Luft és Harry Ingham pszichológusok fejlesztettek ki, és neveztek el neveik összeolvasásával.

4 területet választanak el a szerint, hogy személyiségem bizonyos része számomra elérhető/látható vagy sem, és a külvilág számára mi érzékelhető belőlem, s mi nem.

Alkalmazása több körös “Aha-élmény” és fejlődési lehetőség.

Először is szép végiggondolni, hogy mi mit látunk magunkból, milyennek látjuk magunkat, mik a domináns tulajdonságaink, stbstb, már ez egy nagyon szép feladat, magunkra fókuszt tenni, “legálisan”, házi feladatként elismerni önnön pozitív tulajdonságainkat máris egy olyan ajándék, amit önmunka, coaching nélkül esetleg nem élnénk át.

Második körben lehet arról percepciónk, milyennek látnak minket mások, de ez akkor válik valósággá, ha erről megkérdezzük őket. A visszajelzések tágabbra tudják nyitni az ablakot, a vakfoltunkból (mások látják, én nem látom) meg-meg világíthatnak nekünk rejtett kincseket, erőforrásokat mások visszajelzései. Igazi lábunk elé hullott kincs, melyet minél hamarabb érdemes felvenni, elhinni, magunkkal vinni. Ezen a ponton jó felkészülnünk a visszajelzés adására, fogadására, melyről egy külön bejegyzés szól majd.

Ebből a két látásmódból – saját leírásunk, mások leírásai -szépen körvonalazhatjuk a 4 területünket (illetve 3-at közülük, az ismeretlen ismeretlen marad mindkét tábor számára).

Hogy melyik ablak nyitása milyen előnyöket hoz, hogy érhető el a nyitásuk, rálátunk-e valaha az ismeretlenre, a következő Johari-ablakos ELMÉLETBONBON bejegyzésből kiderül.

Szembenézés nélkül is van egy helyzet, egy status quo. Minél hamarabb rálépünk az önismeret útjára, egy coaching folyamat segítettségével annál hamarabb tudunk rejtett tulajdonságainkból, vakfoltjainkból erőforrást varázsolni.

Mintha lenne egy sosem felismert fénykardunk, amit nem akartunk eddig bekapcsolni.

Pedig erőforrás-bőség van, csak néha kell valaki, aki segít ezt meglátni. Áldottak a pillanatok, amikor egy-egy ilyen erőforrást együtt felfedezhetünk.

Kérdés, konzultáció kérés esetén várom szeretettel üzeneted